Fakta om LED

LED er en forkortelse for ”Light Emitting Diode”, det vil sige en diode, der udstråler lys. Virkningen er en form for elektroluminescens, der opstår ved materialet af dioden. Lysdioder blev opfundet tilbage i 1920'erne, men først i 60’erne kom de første dioder på markedet, der afgav rødt lys.

Lysdioder har længe været brugt som indikatorer på radioer, TV og andre elektriske apparater, men eftersom udviklingen op gennem 90’erne gav nye betydeligt kraftigere diode typer, kunne LED også bruges til belysning. Senest er også udviklet LED-pærer, der reelt kan erstatte traditionelle glødepærer i hjemmets lamper. Du finder også LED-teknologi i dit fladskærms-TV og på instrumentbrættet i bilen. Billygter og trafiklys er eksempler på anvendelse, der skal klare en hårdhændet behandling og al slags vind og vejr.

Fatningstyper

Der findes globale industristandarder på fatningssokler nu om dage. Dog er nogle kun tilgængelige i få lande, mens andre er globale. Vi har herunder listet de fatningstyper (sokler) der er tilgængelige med LED-teknologi i dag.

E27

E27 er den mest anvendte sokkel. Den er kendetegnet ved et tykt 27mm gevind. Kan variere noget i længden, men soklen er normalt mellem 25 og 30mm lang. Ældre lamper og armaturer bruger næsten altid E27 fatning beregnet til 230 volt.

E14

E14 er vores andenmest alminelige fatningDen har et 14mm gevind med samme længde som E27’erens (25-30mm). Den er meget anvendt i mindre lamper, og næsten altid i lysekroner. Lamper med E14 sokler er næsten altid beregnet til 230 volt.

GU10

GU10 er en fatning, der ofte bruges i indbygnignsspots. Den bruges i lofter og belysning i udhæng m.m. GU10 kaldes også for ”bajonetsokkel”, fordi den drejes en kvart omgang for at blive fastgjort i fatningen. To tykke stikben med en kraftig fod adskiller GU10 fra MR16 som har to tynde stifter som stikben og er uden den kraftige fod. Lamperne er ofte ganske lille, men afgiver meget lys. En normal halogen pære med GU10 sokkel bliver meget varm, og har været årsag til mange brande. Disse pærer er som oftest beregnet til 230 volt.

MR16

MR16 sokkel har to tynde stifter som stikben. Pærer med denne type sokkel trykkes ind i to små huller i fatningen. Afstanden mellem stifterne er 5,3 mm. MR16 er altid 12 volt, og lampetyperne er de samme som for GU10, små med kraftigt lys. MR16 lamper er velegnet til brug i våde og fugtige miljøer, da 12 volt er ikke så farligt som 230 volt, hvis uheldet skulle være ude.

MR11

MR11 er en stift-sokkel med de samme egenskaber som MR16, dog med den forskel, at pærerne er mindre, og det er stiftbenene også. Afstanden mellem stifterne er 4mm.

G4

G4 er også en stift-sokkelFaktisk er det også betegnelsen for en lampetype. G4 er altid 12 volt, og afstanden mellem stifterne er 4mm. Pæren er kendetegnet ved, at den er meget lille. Pæreren er typisk monteret i planforsænkedelamper og lamper til påbygning under køkkenoverskabe og i badrumsmøbler. Pæren bliver ekstrem varmt og bør ikke skiftes umiddelbart efter den er slukket. Holdbarheden af disse pærer med halogen teknologi er ofte meget kort, - typisk på grund af den høje varme. LED alternativet afgiver langt mindre varme.

LED Downlights

Downlights i LED er meget populære. En såkaldt Downlight er en lampe, der normalt er indbygget i loftet. Med LED-downlights har du ikke behov for nogen beskyttelseskapper over loftet i isoleringen (safe-box), og det gør dem noget mere simple at montere i forhold til halogen downlights. Vi anbefaler at der er god plads omkring downlights for at give en god køling. De fleste af vores downlights leveres med éen transformer per lampe. Dette eliminerer besværet med at tilpasse transformeren til det antal af lamper du vil montere. Dæmpbar LED-downlights indeholder ofte dyre dioder af høj kvalitet. Dette kombineret med god køling betyder, at du får en lampe med meget lang levetid.

Lysfarver

Hos LED-Giganten har vi længe forsøgt at fremskaffe LED lys med en lysfarve der matcher traditionelle glødepærer. Vi er opmærksom på at, specielt i Skandinavien, anvendes lyset ikke alene af praktiske hensyn, men også som en del af hjemmets indretning, der skaber hygge og trivsel. Udviklingen har gået hurtigt og i dag er vi meget tæt på farverne fra glødepærer, og vores LED-pærer kan nu også dæmpes.

Lystemperatur/farve bliver målt i Kelvin, og normalt siger man at glødepærer har en kelvin værdi på 2500K mens dagslyset ligger på godt 5000K. På markedet i dag kaldes lyskilder på mellem 2500-3000K for "varm hvid". Der er imidlertid en stor forskel på en lyskilde med 2500K i forhold til en på 3000K, hvilket gør begrebet ”varm hvid” lidt vanskeligt at forholde sig til, og det kan være vildledende. Vi hos LED-Giganten, mener ikke at lysfarver over 2800K vil blive opfattes som varm hvid hos langt de fleste.

Vores dæmpbare pærer har en lysfarve mellem 2500 og 2600K, som virkelig afgiver et varmt og behageligt lys. 

Effekt

Sammenlignet med halogen-, og glødepærer er en LED-pære cirka 8-10 gange mere effektiv, dog afhængig af typen af dioder anvendt. For at spare energi og tilbyde et godt lys, forsøger vi hos LED-Giganten at holde os til effektive lysdioder, der giver et høj lysudbytte.


Der er på verdensmarkedet forholdsvis få producenter af ”high brightness” LED-dioder. Nogle af disse er ”Cree”, ”Nichia”, ”Brightlux”, ”Stanley”, ”Edison” og ”Sharp”. Er dine pærer eller lamper produceret med lysdioder fra en af disse producenter, kan du trygt regne med at de er af god kvalitet. Alle disse producenter producerer dioder med god kvalitet som ofte afgiver omkring 65 lumen (lysstrøm) eller mere per diode.


Husk på at i forbindelse med skift fra glødepærer, skal du se på pærens lumen-værdi (lysstrøm) i stedet for dens watt-forbrug, for at vide hvor meget lys den afgiver. LED-pærer fra forskellige producenter med samme watt-forbrug kan også variere i lumenværdi.


Dioderne er normalt den dyreste komponent, og det afspejles selvfølgelig ofte i pærens pris. I nogle tilfælde er det ikke økonomisk rentabel anvendelse af disse høj-lysstyrke dioder. Et eksempel på dette er vores LED-bånd og skinner, der simpelthen vil blive for dyre til at være sælge med denne type dioder.

Besparelser

Effekten og holdbarheden i LED-belysning gør det muligt at spare en masse penge. Et skift til LED ses direkte på din elregning, og når du vælger dette alternativ, vil din investering i lamper og pærer helt sikkert være tjent hjem indenfor 1/2-2 år (selvfølgelig afhængigt af, hvor længe du har lamperne tændt dagligt). Desuden skal du tænke på, at LED-pærer holder i ca. 40 til 50.000 timer, hvilket svarer til mere end 13 år, hvis lyset brænder i 8 timer dagligt.


Levetiden for en LED-pære modsvarer levetiden på cirka 50 gange glødepærer og cirka 6 gange sparepærer.

LED livslängd

Hvorfor er LED lyskilder godt for miljøet?

  • Lavt energiforbrug
  • Ingen farlige tungmetaller
  • Lav varmeudvikling
  • Lang levetid

Energiforbrug

Tidens største miljøsynder er, at vi anvender for meget energi, hvilket resulterer i høje kulstofemissioner. Kuldioxid er en drivhusgas, der ophobes i atmosfæren og bidrager til den globale opvarmning. Det har ført verdens ledere til at reagere, og de har som første skridt indført flere forbud mod energislugende produkter. Derfor er glødepæren udfaset siden 2009 og forsvinder forhåbentlig helt i 2015. Højst sandsynligt vil vi i fremtiden også se forbud mod såkaldte energi-sparepærer, der kan være miljøskadelige, hvis de ikke håndteres korrekt.

I almindelighed har en LED-pære et strømforbrug på omkring 50% af energi-sparepærer og cirka 8-10% af halogen og glødepærer .

Tungmetaller

I modsætning til lamper med LED-teknologi indeholder sparepærer kviksølv. Faktisk er mange sparepærers kviksølvindehold langt over det niveau der normalt tillades i EU, og ejendommeligt nok har man måtte vedtage undtagelser på området kun gældende for sparepærer! Produktionen af disse sparepærer, må ikke forekomme i bebyggede områder, - det giver et fingerpeg om sparepærernes miljøskadelige og farlige indhold.

Teknologien af LED-pærer indeholder derimod ingen farlige tungmetaller overhovedet. De loddes med sølv i stedet for traditionelle blylodninger. En LED-pære skal derfor blot sorteres til elektronik affald, og ikke som miljøfarligt affald.

Varmeudvikling

Halogen og glødepærer bliver meget varme i forhold til LED-belysning. Dette giver ofte uønsket høj varme og gør at mange anvender avancerede kølesystemer for at opnå en behagelig rumtemperatur. Køle- og klimanlæg bruger ofte så megen energi til køling, at når du skifter komplet til LED-belysning, vil opleve en større energibesparelse end den LED-belysningen i sig selv skaber, da kølesystemerne ikke længere belastes af varme lyskilder.

Holdbarhed

Selv når det kommer til lang levetid er LED-belysning overlegen i forhold til andre lyskilder. Vores LED-pærer holder typisk 40 til 50.000 timer, hvilket er omkring 6 gange så længe som  energi-sparepærer, og omkring 40 gange så længe som glødepærer. Desuden skal du også huske på, at sparepærer, gløde- og halogenpærer slides, hver gang de tændes og slukkes, hvilket forringer holdbarheden betydeligt. LED elektronikken er ikke så følsom, og det er en af grundene til, at teknologien er meget udbredt til blinkende reklamebelysning og tv-apparater. Hvis man har en LED-pære tændt i 8 timer om dagen vil den holde omkring 13 år, hvilket resulterer i betydelige besparelser for både miljøet og din tegnebog. Desuden er det jo bekvemt ikke at udskifte pærer i tide og utide…